Közös tulajdon megszüntetése, ingatlanjogi tanácsadás

ügyvédi iroda budapesten

adásvételi szerződés

Hívjon most a
06 30 443 8082
számon!

Budapesti Ügyvédi Iroda

Ügyvédi Iroda Budapesten

Budapest Adás-vételi szerződés készítése

Ingatlan szerződések Budapesten

Ügyvédi Iroda Budapest

Egy ügyvédi iroda Budapesten amely az ingatlanjogi szerződések készítésére és
ellenjegyzésére specializálódik

Földhivatali ügyintézés

Hitelintézetekkel való kapcsolattartás

Ingatlan adás-vételi szerződések készítése rövid idő alatt

Ház adásvételi szerződés

Ingatlan adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés készítése

11. kerület ügyvédi iroda

ingatlan adásvétel

11 kerületi ügyvéd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közös tulajdon megszüntetése
adásvételi szerződés

Közös tulajdont megszüntető szerződés, ingatlanjogi tanácsadás elérhető árakon Budapesten tapasztalt ingatlan jogász segítségével!

A közös tulajdon létrehozására vagy annak fenntartására senkit sem lehet kötelezni. Ebből az következik, hogy bármelyik fél kérheti a közös tulajdon megszüntetését. Ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor bírósági döntéshozatal kérhető bármelyik fél részéről. Három típusú megszünetési eljárás, mód között lehet választani, természetesen a törvénynek megfelelő sorrendben.

A közös tulajdon tárgyainak megosztása

Természetbeni megosztást jelent a közös tulajdon tárgyainak megosztása. A megosztást követően az egyes tárgyak kizárólag az egyik fél tulajdonába fognak kerülni. Van számos példa arra, hogy a természetbeni megosztás akadályba ütközik. Ennek fő oka, hogy a közös dolog oszthatatlan, vagy a megosztott dolgok nem egyenértékűek, illetve a megosztás akadályozná a rendeltetésszerű használatát az illető dolognak.

Nemcsak a felek közötti meg nem egyezés lehet az akadálya a természetbeni megosztásnak, hanem akár jogi probléma is felmerülhet. Ha például ingatlan képezi a megosztás tárgyát, akkor szükséges a hatósági engedélyt is beszerezni.

Abban az esetben, ha a megosztás során az egyik fél tulajdonába érték szempontjából több kerül, akkor a másik fél köteles kompenzálni az értéket pénzbeli összegben.

A közös tulajdon tulajdonjogának megváltása

Ha gátolt a természetbeni megosztás, akkor a tulajdonos társak közül az egyik fél megválthatja a tulajdonjogot a másik féltől. Ilyen esetben figyelembe van véve a tulajdoni rész értéke, illetve azt is kivizsgálják, hohgy a tulajdonjogot átvevő fél fizetésképes-e. Természetesen szükség van a tulajdonjogot megszerző fél beleegyezésére. Ezen beleegyezésre abban az esetben nincs szükség, ha ingatlanról van szó, amelyben a tulajdonostárs benne lakik. Ilyenkor a bennlakó tulajdonos kapja meg a tulajdont, és az értékcsökkentést a bennlakó fél terhére kell figyelembe venni, abban az esetben, ha nem sérti a bennlakó érdekeit.

A közös tulajdon értékesítése

Ha a fentebb felsorolt módokon nincs lehetőség a teljes megosztásra, akkor a jogszabály azt írja elő, hogy a közös tulajdonhoz tartozó dolgokat kötelezően értékesíteni kell. A kapott összeg pedig egyenlő arányban oszlik meg a tulajdonostársak között. Ebben az esetben is az elsődleges jog a vásárlásra az egyik tulajdonosfélt illeti. Ha nem akarja megvásárolni, akkor van szükség az ún. harmadik félre, a vevőre.
Van eset arra, hogy szükséges az eljárásokat kombinálni, ezt pedig a bíróság teszi meg.

Közös tulajdon jogviszonyai a tulajdonostársak között

A tulajdonosok a közös tulajdonból származó tulajdoni részzel önállóan rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a fél dönthet a tulajdonrész megterhelhetőségéről, különböző jogosultságáról, valójában megtehet bármit saját tulajdonrészével. Nincs szükség a többi tulajdonos beleegyezésére.

Arra is van lehetősége, hogy értékesítse tulajdoni részét. De ebben az esetben a többi tulajdonostársat kell először megkérdezni, mert őket illeti az elővásárlási jog. Ha több tulajdonostárs is érdeklődik illetve ajánlatot tesz a tulajdonjog megvásárlására, akkor az eladó fél dönt szabadon arról, hogy épp melyik tulajdonostársnak adja el a tulajdonjogot.

Ez előny a harmadik féllel szemben, de valamilyen szinten a többi tulajdonostárssal szemben azért hátrány, mert az eladó nem feltétlenül a pénzösszeg szerint dönt, hanem annak adja a saját tulajdonjogát a többi tulajdonostárs közül, akinek szeretné.

Ha bármilyen tullajdonjogi problémája van, melyre még nem találta meg a megoldást, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk megoldani ügyes bajos dolgait! Közös tulajdon megszüntetése szerződés által, ügyvédi iroda segít Önnek az ingatlanjogban, ingatlanjogi tanácsadás Budapesten.

Hívjon most a +36 30 443 8082 számon!

 

 
Budapest Ügyvédi Iroda, Ingatlanjogi Ügyvédi Iroda Budapesten, Ingatlanjogi tanácsadás