Ingatlan adásvétel költségei

- kiemelt szakterületünk -
Milyen költségeink lesznek ingatlan vásárláskor?

Néhány jótanács ingatlan vásárlás előtt, mire figyeljünk lakásvásárláskor.

Az adásvételi szerződés megkötése természetesen költségekkel jár.

A feleknek meg kell állapodni az ingatlan vételárában. A vételár megállapításában az eladónak van fontos szerepe, de természetesen a vevőnek el kell fogadnia a megszabott árat, illetve közösen meg kell állapodjanak abban, hogy mekkora összegért cserél gazdát az ingatlan.

A kialkudott vételáron felül nem árt tudni, hogy milyen költségekkel számíthatunk. Ezek a következők:

  • ügyvédi munkadíj (általában az ingatlan vételárának 1-1,5 százaléka)
  • közjegyzői díj
  • értékbecslés (25-40.000 Ft, bankonként változó)
  • folyósítási díj (kérdezzük meg a bankban)
  • tulajdonlap díja (az aktuális díjat megkérdezhetjük az ügyvédünktől
  • egyéb díjak, költségek, amire nem számítottunk (lakásbiztosítás, stb)

Az ingatlant a vevő többféleképpen fizetheti. A fizetés természetéről is közösen kell döntsenek a felek. A fizetés történhet részletekben. Ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződésnek pontosan kell tartalmaznia a megszabott határidőket, illetve a részletek számát.

Javaslatunk az ebben az esetben, hogy a fizetést naptári dátumhoz kössék a felek. Részletben történő fizetés akkor szokott előfordulni, amikor a vevő a teljes vételárat banki hitellel egészíti ki. Ami azt jelenti, hogy az utolsó részlet kifizetése a banki folyósításig tart. Az a javaslatunk erre az esetre, hogy az utolsó részlet kifizetése a szerződés megkötésétől illetve aláírásától számított 7-8 hét legyen.

Tudjuk, hogy a banki hitelek bírálata valamint folyósítása nem vesz fel ennyi időt, de nem várt akadályok merülhetnek fel, s így érdemes hosszabb futamidőt hagyni a vevőnek az utolsó részlet folyósítására.

Miután az eladó fél megkapta a teljes vételárat, adókötelessé válik a kapott összeg miatt, mert többletjövedelemnek számít. A vevőt nem terheli az ingatlan tulajdonjogának megszerzése után ingatlanszerzési illeték az állam felé.

Ingatlan adásvételi szerződés- a tulajdonjog fenntartása

Ha a vételár kifizetése részletekben történik, akkor különösen figyelni kell arra, hogy a tulajdonos ne mondjon le tulajdonáról addig, amíg a teljes összeget meg nem kapta.

Ezt úgy nevezzük, hogy a tulajdonjog fenntartása. Így az eladó tulajdonában marad a földhivatal ingatlan-nyilvántartásában az ingatlan. De ez nem jelenti azt, hogy a tulajdonos másnak is eladhatja ugyanazt az ingatlant, vagy esetleg épp a vevő szeretné megtenni ugyanezt.

A vevő tulajdonába csak akkor fog az ingatlan kerülni, amikor kifizette a teljes vételárat, illetve a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban is már ő szerepel, mint tulajdonos. Az adásvételi szerződés elkészítésekor mindez belefoglaltatik a szerződésbe, így egyik fél sem tudja becsapni a másikat. S hogy ne is kerülhessen sor ilyen károkra, ezért javasoljuk, hogy egy ingatlan adásvételi szerződés megkötését illetve megszerkesztését bízza gyakorlott ingatlanjogász szakemberre!

Hívjon most a +36 50 134 2806 számon!

Ingatlan adás-vételi szerződés készítése Budapesten, ingatlan adásvételi szerződés ellenjegyzése ügyvéd által, földhivatali ügyintézés Budapesten.