Az ingatlan adásvétel költségei, mibe kerül a lakásunk?

ügyvédi iroda budapesten

adásvételi szerződés

Hívjon most a
06 30 443 8082
számon!

Budapesti Ügyvédi Iroda

Ügyvédi Iroda Budapesten

Budapest Adás-vételi szerződés készítése

Ingatlan szerződések Budapesten

Ügyvédi Iroda Budapest

Egy ügyvédi iroda Budapesten amely az ingatlanjogi szerződések készítésére és
ellenjegyzésére specializálódik

Földhivatali ügyintézés

Hitelintézetekkel való kapcsolattartás

Ingatlan adás-vételi szerződések készítése rövid idő alatt

Ház adásvételi szerződés

Ingatlan adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés készítése

11. kerület ügyvédi iroda

ingatlan adásvétel

11 kerületi ügyvéd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen költségeink lesznek ingatlan vásárláskor? adásvételi szerződés

Néhány jótanács ingatlan vásárlás előtt, mire figyeljünk lakásvásárláskor.

Az adásvételi szerződés megkötése természetesen költségekkel jár. A feleknek meg kell állapodni az ingatlan vételárában. A vételár megállapításában az eladónak van fontos szerepe, de természetesen a vevőnek el kell fogadnia a megszabott árat, illetve közösen meg kell állapodjanak abban, hogy mekkora összegért cserél gazdát az ingatlan.

A kialkudott vételáron felül nem árt tudni, hogy milyen költségekkel számíthatunk. Ezek a következők:

  • ügyvédi munkadíj (általában az ingatlan vételárának 1-1,5 százaléka)
  • közjegyzői díj
  • értékbecslés (25-40.000 Ft, bankonként változó)
  • folyósítási díj (kérdezzük meg a bankban)
  • tulajdonlap díja (az aktuális díjat megkérdezhetjük az ügyvédünktől
  • egyéb díjak, költségek, amire nem számítottunk (lakásbiztosítás, stb)
Az ingatlant a vevő többféleképpen fizetheti. A fizetés természetéről is közösen kell döntsenek a felek. A fizetés történhet részletekben. Ebben az esetben az ingatlan adásvételi szerződésnek pontosan kell tartalmaznia a megszabott határidőket, illetve a részletek számát.

Javaslatunk az ebben az esetben, hogy a fizetést naptári dátumhoz kössék a felek. Részletben történő fizetés akkor szokott előfordulni, amikor a vevő a teljes vételárat banki hitellel egészíti ki. Ami azt jelenti, hogy az utolsó részlet kifizetése a banki folyósításig tart. Az a javaslatunk erre az esetre, hogy az utolsó részlet kifizetése a szerződés megkötésétől illetve aláírásától számított 7-8 hét legyen.

Tudjuk, hogy a banki hitelek bírálata valamint folyósítása nem vesz fel ennyi időt, de nem várt akadályok merülhetnek fel, s így érdemes hosszabb futamidőt hagyni a vevőnek az utolsó részlet folyósítására.

Miután az eladó fél megkapta a teljes vételárat, adókötelessé válik a kapott összeg miatt, mert többletjövedelemnek számít. A vevőt nem terheli az ingatlan tulajdonjogának megszerzése után ingatlanszerzési illeték az állam felé.

Ingatlan adásvételi szerződés- a tulajdonjog fenntartása
ingatlan adásvételi szerződés

Ha a vételár kifizetése részletekben történik, akkor különösen figyelni kell arra, hogy a tulajdonos ne mondjon le tulajdonáról addig, amíg a teljes összeget meg nem kapta.

Ezt úgy nevezzük, hogy a tulajdonjog fenntartása. Így az eladó tulajdonában marad a földhivatal ingatlan-nyilvántartásában az ingatlan. De ez nem jelenti azt, hogy a tulajdonos másnak is eladhatja ugynazt az ingatlant, vagy esetleg épp a vevő szeretné megtenni ugyanezt.

A vevő tulajdonába csak akkor fog az ingatlan kerülni, amikor kifizette a teljes vételárat, illetve a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban is már ő szerepel, mint tulajdonos. Az adásvételi szerződés elkészítésekor mindez belefoglaltatik a szerződésbe, így egyik fél sem tudja becsapni a másikat. S hogy ne is kerülhessen sor ilyen károkra, ezért javasoljuk, hogy egy ingatlan adásvételi szerződés megkötését illetve megszerkesztését bízza gyakorlott ingatlanjogász szakemberre!

Lakás vásárlása Budapesten

Mielőtt ténylegesen megvásárolna egy ingatlant akár Budapesten akár máshol, tisztáznia kell a leendő ingatlan tulajdonjogát. Erre a földhivatal ingatlan-nyilvántartó irodájában kerül sor, ahol is a nyilvántartásban szerepelnie kell annak a tulajdonosnak, aki az illető ingatlant értékesíteni szeretné. Ennek az információnak a megszerzése természetesen nem költségmentes.

Valamint ezt nem úgy kell elgondolni, hogy bárki bárkiről érdeklődhet, mert ezek mégis valamilyen szinten személyes információknak számítanak. Tehát a földhivatalhoz vagy a tulajdonos kell elmenjen, vagy az ingatlanszerződést fogalmazó ügyvéd illetve közjegyző.

Itt kiderül, hogy valóban az eladó tulajdonát képezi-e a szóban forgó ingatlan, és jogosult-e arra, hogy azt értékesítse. Valamint azt is kell tudni, hogy az ingatlan tehermentesítve van-e vagy nincs. Olyan ingatlant nem javasolt vásárolni, mely nincs tehermentesítve, mert akkor az új tulajdonost terheli ez a költség is. Illetve a fogyasztást is teljes mértékben ki kell fizetnie az eladónak, mert ez is a tehermentesítéshez tartozik.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi felvilágosítjuk Önt minden jogi kérdésben, illetve rendelkezésére állunk akár ingatlan vásárlásában akár eladásában!

Hívjon most a +36 30 443 8082 számon!

 

 
Budapest Ügyvédi Iroda, Ingatlanjogi Ügyvédi Iroda Budapesten, Ingatlanjogi tanácsadás